SAVJETI O RAMAZANSKOM POSTU

Post doprinosi dehidraciji, ali to je znatno manje nego kada radite aerobne vježbe duže od sat vremena. Glavno metaboličko gorivo za tjelesne funkcije tokom posta je tjelesna mast (salo) što je dobra stvar. Tokom Ramazana, ovisno o vašim ciljevima, preporučujemo da limitirate kardio trening na 2 dana sedmično, kako biste sačuvali što je moguće više čistog mišićnog tkiva.

Fokus bi trebao biti na složenim vježbama koje će pogoditi veći broj mišića i dati vam najviše koristi tokom treninga.

U periodu Ramazana, našim članovima, postačima poklanjamo VITAMINPRO multi orange

Pakovanja od 20 šumećih tableta, obezbjeđuju dnevne potrebe vitamina i mineralima našeg tijela.

PREHRANA

Nakon što prekinete sa postom, obroci za iftar i sehur trebaju da budu bogati proteinima, kompleksnim ugljikohidratima, a posebno obrok nakon treninga, ukoliko trenirate nakon sehura.

Naravno za iftar je potrebno unijeti kvalitetne količine proteina, kako bi se izbjeglo razlaganje mišića. Ovdje se pored klasičnog obroka sa kojim ne treba pretjerivati može ubaciti mjerica proteina. Hurme su bogate  bogate kalijem, mineralima i ugljikohidratima koji potiču hidrataciju, te sadrže glukozu i fruktozu koji kratkoročno i dugoročno poboljšavaju nivo energije.

Izbjegavajte unos procesiranih, prženih i namirnica punih šećera. Također izbjegavajte prejedanje za vrijeme iftara jer to može dovesti do problema sa probavom. Osim toga, ključno je da konstantno vodite računa o hidrataciji i da pijete vodu tokom noći, minimalno 2 litra.

Za sehur treba da bude cilj da se unesu dovoljne količine vode, te adekvatna kombinacija kvalitetnih proteina, složenih ugljikohidrata i esencijalnih masti, koje pozitivno utiču na sagorijevanje sala i izgradnju mišića.

SUPLEMENTACIJA

Poželjno je unijeti potrebnu dnevnu količinu vitamina i minerala. S obzirom na dug period posta to je jako teško postići samo kroz ishranu, pa je pametna opcija vitamine unositi u vidu multi-vitaminskih i multi-mineralnih suplemenata.

Napomena: Unosom većeg broja manjih obroka između iftara i sehura ćete ubrzati vaš metabolizam (poboljšati apsorpciju nutrijenata i stabilizovati inzulin i nivo šećera u krvi).

ZA SEHUR

 • Jaja
 • Pileća prsa
 • Zobene pahuljice
 • Proteinski šejkovi
 • Cimet
 • Banane

Med, odlična namirnica za povećanje nivoa energije. Odličan je izvor antioksidanata i ima antibakterijski efekat

 • Hurme, sadrže miks glukoze i fruktoze, količine kalija oko 64% više od banana, sadrže nutrijent beta-D-glukan koji predstavlja topljivo vlakno koje nam daje osjećaj sitosti i ima pozitivan efekat na našu probavu

Smokve, sadrže ključne minerale kao što su kalcij, željezo, magnezij i kalij. Također su odličan izvor vlakana i pomažu u održavanju zdravog nivoa šećera u krvi.

 • Povrće bogato vlaknima – Ovo povrće će vam pomoći da se duže vremena osjećate sitim.
 • Kikiriki puter
 • Laneno ulje i maslinovo ulje – ciljajte ekstra djevičansko maslinovo ulje jer je hladno procesirano i sačuvane su esencijalne masne kiseline)
 • Riba, brojni pozitivni efekti na tijelo, za EPA i DHA koje se nalaze u ribljem ulju je pokazano da poboljšavaju funkcije mozga, kardiovaskularno zdravlje i smanjuju upale.
 • Lubenica i  što je više moguće vode piti.

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Želi Vam Sportsko Rekreacijski klub „Dami“