Preuzmite knjigu “Priručnik o plivanju za budućeg plivača sa plivačkom značkom i knjižicom

Publikacija koju su autori doc.dr Damira Vranešić Hadžimehmedović i prof.dr Elvir Kazazović priredili u vidu ”Priručnik o plivanju za budućeg plivača sa plivačkom značkom” posvjećen je prvenstveno realizatorima nastavnog procesa tjelesnog izdravstvenog odgoja za učenike IV razreda osnovnih škola Kantona Sarajevo, a orjentisan je ka eliminaciji plivačke nepismenosti tog osnovnoškolskog uzrasta.
Također, namjenjen je i nastavnicima razredne nastave koji rade sa tim učenicima jer im priručnik pruža mogućnost da kroz teoretsku nastavu na svojim časovima pruže dodatne i neophodne informacije o specifičnostima plivanja i plivačkog sporta (u daljoj perspektivi) kao najboljeg, najkorisnijeg sporta / kretne aktivnosti za, ne samo njihov uzrast, već općenito za sve uzraste (od bebe do onih u poznim godinama svog života) jer plivanje je – sport za čitav život.

Zbog toga je vrlo važno da ova nastava učenicima bude ohrabrenje i razvije ljubav, pozitivan odnos prema vodi i plivanju koje će upražnjavati kroz čitav život.

Čitav niz vrlo kompetentnih znanstvenih istraživanja utvrđuju najvišu poziciju ovog sporta u bogatoj, preko 200, porodici sportova u kojima se ljudi oficijelno takmiče. Zbog toga je plivanje dobilo epitete: bazičan sport, sport najmlađih, najzdraviji sport, najhigijenskiji sport, sport od najveće životne važnosti i sl.

Veliki je broj neplivača među osnovcima ovog uzrasta. Konkretna istraživanja koja je provodio Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu utvrdio je da u Sarajevu, ali i Bosni i Hercegovini u osnovnim školama ne zna plivati zabrinjavajućih 81,6% učenika.

U nižim razredima (od I do IV) taj broj je još alarmantniji.

Zato je ova akcija, pokrenuta od Ministastva obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, od vitalnog značaja za školstvo i zaslužuje najviše društvene pohvale.

Sam rukopis nudi materijal koji odiše stručnošću i znanstvenošću, protkan jednim dobro fundiranim iskustvom u radu na obuci plivanja u radu sa mlađim populacijama. Sve je to dobro metodički prezentovano,

7 baš onako kako to nalažu najnovija znanstvena istraživanja ove veoma teške i vrlo specifične nastave, s obzirom da se ona odvija u krajnje specifičnim i otežanim uslovima koja sa sobom nosi – voda.

Dalje, rukopis je ponuđen na vrlo originalan način, veoma je neposredan, lagan, pitak, jasan i slikovit. Obogaćen je lijepim i pristupačnim ilustracijama koje veoma jasno oslikavaju tekst koji prate, pa time olakšavaju i pojašnjavaju ovu nastavničku programsku materiju.

Smatram da će ova publikacija obogatiti stručne lične i školske biblioteke, olakšati instruktorima plivanja rad sa djecom koja usvajaju ovu od životne važnosti vrlo kompleksnu motoričku aktivnost.

I roditelji, mogu Priručnik koristiti da svoju djecu, koja nisu trenutno obuhvaćena ovim kantonalnim programom pokušaju naučiti plivati. Jer je on, zaista, vrlo jednostavan za razumjevanje i upotrebu.

Knjigu u PDF formatu možete preuzeti OVDJE

Piše: dr. sci. Besalet Kazazović, red. prof.