Intervju sa Damirom Hadžimehmedović: “Sport nije rezervisan za pojedince – Sport je za sve”

Sportsko Rekreacijski Klub “Dami” je mjesto koje teži ka proširivanju znanja ukupne javnosti o sportskoj rekreaciji, sportskoj kulturi i njenom značaju u savremenom načinu življenja. Za postojanje ovog kluba zaslužna je Damira Vranešić-Hadžimehmedović, a naknadno su se priključili i mladi profesori sporta i tjelesnog odgoja, koji posjeduju višegodišnje iskustvo u sportskoj praksi, odnosno u radu sa mlađim uzrastima djece. Više detalja saznali smo iz razgovora upravo sa prof. Damirom Vranešić-Hadžimehmedović.

Odkud ta ljubav prema sportu i koja je osnovna zamisao bila pri formiranju SRK “Dami”?

– Ljubav prema sportu je prvo rezultat genetike jer mi je otac takođe profesor sporta i rukometni trener, sudija. Odrasla sam na sportskim terenima u salama i na treninzima. Prilikom formiranja kluba prvenstveno sam se vodila činjenicom da želim raditi i baviti se onim u čemu sam dobra, ulagati i konstantno nadograđivati znanje i približiti ljudima sportsku rekreaciju na način da je zauvijek zavole.

Koje sve programe Vaš klub nudi?

– Klub sada nudi razne oblike sportske rekreacije u vodi i u sali za sve uzrasne dobi, stepene motoričkih sposobnosti, bez obzira na spol. Uporedo je od 2009-te godine formiran i Klub Vodenih Sportova “Dami” koji se bavi razvojem plivačkog sporta kroz rekreaciju, školu plivanja i takmičare. Program za trudnice je jedan od najmlađih programa u klubu i nastao je kao proizvod potrebe društva a koji sam ja prepoznala tokom svoje trudnoće i poroda. Suština je da se prema ženama koje trebaju da rode svi odnose kao da su bolesne. Zabranjuju im sve, ograničavaju ih u dnevnim aktivnostima, ne vodeći računa kakve posljedice to ostavlja na njihovu psihu, samopouzdanje, zdravlje, fizički izgled … I to svi čine samo iz jednog razloga – jer su needucirani, neinformirani i ne žele to promijeniti.

U BiH je plivanje dugo vremena bilo zapostavljeno, koliko ste Vi zadovoljni programom plivanja koji nudite?

– Plivanje je bilo dugo zbog nedostataka infrastrukture u drugom planu. Međutim, to se promijenilo nakon izgradnje, ne samo Olimpijskog bazena, nego i svih ostalih bazena koji se nalaze sada u Sarajevu, a ima ih više od deset. Pojavio se veliki broj klubova, oko 27 samo u gradu. Mi smo sa PK “Bosna” bili prvi registriran klub i dokazali smo kvalitet. Stalno radimo na unapređenju ponude programa, imamo samo stručan i školovan kadar, a to ljudi svakako prepoznaju.

Kakve programe za djecu nudi SRK “Dami” i da li planirate i Vašu kćerku tokom odrastanja usmjeravati prema sportskim aktivnostima?

– Programi za djecu su ustavari i najviše zastupljeni u klubu. Plivanje, ritmička gimnastika, moderni ples, škola skijanja, edukativno plivački kampus, korektivna gimnastika u vodi i sali … programi koji razvijaju motoričke sposobnosti. Djevojčica moja će svakako odrastati uz vježbu i zdrav način života, a prva sekcija će biti ritmička gimnastika jer to vidim kao bazu za pravilan razvoj mladog organizma, za dalje je neću forsirati.

Da li planirate uvesti neke novitete u klub i kako Vas i djeca i odrasli mogu kontaktirati da bi postali članovi Vašeg kluba?

– Skoro svakih nekoliko mjeseci imamo nove programe, što je uvijek objavljeno na našoj web stranici(dami.ba) gdje zainteresirani mogu pronači naše kontakt telefone i e-mailove.

Vaša poruka čitateljima za kraj?

– “Vježbajte u mladosti, da bi u starosti uživali mladost” – to nam je studentima uvaženi prof. dr. Meho Smajić rekao dok smo studirali, a da je istina, uvjerili smo se 1000 puta!

Piše: Selma Pleho
Preuzeto sa: http://kolumnist.blogger.ba/