Dejstvo vode na dječiji organizam

Navikavanje svog djeteta na vodu, obuka djeteta neplivača plivanju, su osnovni koraci kojima roditelj pokazuje brigu o svom djetetu. Ukoliko niste ubjeđeni u ovu činjenicu, kada pročitate tekst koji slijed vaše mišljenje će se sigurno promijeniti.

Da voda oplemenjuje ljudski život na više načina, i njen značaj u našim životima, pa i to da se sastojimo u velikim procentima od vode, niko ne može osporiti. Zdravstveni radnici, ljekari odgovorno tvrde kako boravak u vodi , plivanje jača tijelo, duh, otklanja početke raznih unutrašnjih bolesti, otklanja mnoštvo urođenih i stečenih deformiteta.

Djete koje se razvija i boravi u vodi aktivira većinski dio svoje muskulature, a samim tim utiče i na pravilan razvoj, držanje tijela. Ono aktiviranjem mišićnih sistema takođe pozitivno utiče na rad centralnog nervnog sistema, njegovih funkcija, jer nervni završetci u mišićima i venama prenose nadražaje vezane za kretnju i odgovarajuće centre velikog mozga.

Dejstvo vode na djeciji organizam

Kod mlađeg uzrasta djece se često pojavljuju  spuštena stopala koja su rezultat slabosti mišićno-veznog tkiva i nezavršenog procesa okoštavanja stopala.Prilikom plivanja tehnika prsno i leđno, stopala obavljaju vrlo dinamičnu funkciju i jačaju upravo tu slabu tačku, mišićno-vezivne sudove mališana.

Plivanjem se ne zanemaruje ni respiratorni ni kardiovaskularni sistem, naprotiv, njihove funkcije se  razvijaju kroz disanje djeteta u „otežanim uslovima“ (pod pritiskom koji voda vrši na organe), a oni su odgovorni za transport materije do ostalih tkiva i organa,te njihovog razvoja.

Problem, takođe okarakterisan kao deformitet savremenog doba kod djece, je gojaznost. Ona se može uspješno eliminisati kroz sam boravak u vodi, jer tijelo u tom trenutku odaje toplotu i troši energiju na to. Kretanjem u vodi se još više pospješuje potrošnja energije, a kretnje ne stvaraju bolove na zglobove zbog velikog opterenja tj. viška kilograma, kao što je to slučaj kod kretanja na suhom.

Nadamo se da će kroz ovaj tekst roditelji dobiti sliku o značaju plivanja na dječiji organizam, te svoje djete od malena  naučiti ovoj savršenoj tjelesnoj aktivnosti i omogućiti mu da uživa  i doživi sve njene kvalitete.

Vaš plivački klub i škola plivanja „Dami“

***

Ukoliko se kao roditelj odlučite da svoje djete upišete u neku od škola plivanja da nauče uz stručnu podršku plivati, u plivački klub, kako bi  unaprijedili tehniku plivanja, korigovali loše držanje tijela, otklonili deformitet ili čak postali takmičari, bitno je da obratite pažnju na slijedeće:

  • Prvenstveno je bitno da lično upoznate ljude koji će raditi sa vašim djetetom. Te osobe moraju biti educirane iz oblasti plivanja, posjedovati diplomu profesora sporta, plivačkog trenera, ali možda još bitnije, da budi kvalifikovani da rade sa djecom kao pedagozi. To podrazumijeva da  plivački trener bude potkovan i znanjem iz psihologije, sociologije, metodike rada sa različitim uzrastima djece i mladih. Ukoliko vam je nezgodno da direkto pitate trenera za to, trebali bi izdvojiti vrijeme pa posjetiti jedan od treninga u plivačkom klubu.
  • Ukoliko osoblje u klubu, na vaš upit za uključivanjem djeteta na neku od plivačkih aktivnosti, prvenstveno govore o mjesečnoj  članarini, znajte da nešto nije u redu. Jako je bitno da stručna lica pokušaju prvenstveno da dobiju sve moguće informacije od vas o vašem djetetu, nakon što odgovore na vaša pitanja. Najbolju sliku os sebi bi ostavili oni, koji bi vas pozvali na jedan neobavezan  usmeni razgovor. Ako se to desi, znajte da je vaše dijete u sigurnim rukama.
  • Ako je predmet vašeg interesovanja uključivanje djeteta u plivački klub, sa mjesečnom članarinom. Odnosno, ako planirate treninge djeteta na duži vremenski period, a ne samo pohađanje nekog  kursa, onda bi normalan slijed bio, da se djetetu omogući jedno prisustvo na treningu. Jedino tako bi se djetetu omogućilo, da vidi, da li mu se uopće sviđa način rada i sadržaji plivačkih treninga.
  • Kada se radi o upisivanju u školu plivanja, jako je bitno da se na samom startu, na razgovoru pojasni tačan početni stadij djeteta, neplivača ili poluplivača. Da li djete ima neke traume vezane za vodu ili neke dodatne anomalije, bolesti, alergije, što bi moglo ostaviti traga kod obuke.
  • Kada se radi o plivanju, specifičnost sporta omogućava da se vrlo lako prepoznaju moguće loše držanje tijela ili čak deformitet kičmenog stuba, jer su djeca u kupaćim kostimima. Svojstveno tome, za klub bi bilo pozitivno ukoliko imaju takav vid pregleda djece (što odmah govori o stručnosti osoblja) ili čak neki poseban program, koji se bavi samo tom problematikom.